Hoe installeer ik een schijf in een laptop of notebook?

De meeste laptops zijn zodanig ontworpen dat u als gebruiker de interne schijf zelf kunt vervangen. Raadpleeg de website van de fabrikant van uw computer voor informatie zoals de plaats waar uw schijf is geïnstalleerd en hoe u er toegang toe kunt krijgen, het garantiebeleid en de specificaties van de ondersteunde schijven.

Dit is een toelichting van de basisinstallatie voor een nieuwe schijf in een notebook. Deze stappen kunnen worden uitgevoerd voor elke interne schijf, M.2 of SATA, SSD of HDD.

Aandachtspunten:

• 2,5-inch schijven kunnen in hoogte verschillen
    • 7 mm, 9,5 mm en 15 mm
    • Opvulstukken kunnen worden overwogen als de originele schijf groter is dan de vervangingsschijf
    • 15 mm zal te groot zijn voor een bay van 7 mm of 9,5 mm
  • M.2-schijven kunnen in lengte verschillen
    • 2230, 2242, 2260, 2280 en 22110
  • Controleer of de M.2 compatibel is met het systeem
    • M.2-schijven kunnen anders gecodeerd zijn
  • De nieuwe schijf wordt niet-geformatteerd geleverd, zonder besturingssysteem (bijv. macOS, Windows enzovoort)
    • Houd de installatiemedia van een besturingssysteem en/of de herstelmedia van uw computer bij de hand
  • De migratie van bestaande gegevens vereist speciale software voor het klonen of repliceren van de originele schijf. Raadpleeg de DiscWizard-ondersteuningspagina voor meer informatie.

Elektrostatische ontlading:

Dit is een risico voor elektronische onderdelen. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen in acht om statische ontlading te helpen voorkomen:

• Draag een geaard polsbandje voordat u onderdelen vastneemt.
  • Gebruik op alle werkoppervlakken een antistatische beschermlaag.
  • Vermijd beklede oppervlakken die statische elektriciteit induceren.
  • Bewaar de schijf in de zak die bescherming biedt tegen statische elektriciteit tot u klaar bent om de installatie uit te voeren. Sluit geen kabels op de schijf aan zolang deze zich nog in de zak bevindt die bescherming biedt tegen statische elektriciteit.
  • Houd de schijf alleen vast aan de randen of het frame.
  • Raak de I/O-connectorpennen of de printplaat niet aan.

De originele schijf vervangen:

1. Zet de computer uit
  2. Koppel de stroomvoorziening en accu los
    • Neem de voorzorgsmaatregelen en procedures in de computerhandleiding in acht
  3. Leid alle resterende elektrische lading weg
    • Bij de meeste laptops houdt u de aan-uitknop 15 seconden ingedrukt. Raadpleeg echter de handleiding of dit ook voor uw computer geldt.
  4. Zoek de locatie van de huidige schijf of opslag
  5. Verwijder de huidige schijf zorgvuldig
    • Verwijder zo nodig alle hardware van de originele schijf
  6. Sluit de nieuwe schijf zorgvuldig aan op het systeem
  7. Zet de computer weer in elkaar
    • Sluit de accu van de computer opnieuw aan
  8. Zet de computer aan
  9. Installeer het besturingssysteem opnieuw of zet het image terug
    • Als de originele schijf naar de nieuwe is gekloond, start deze normaal op