Hoe snel moet een externe schijf zijn?

Hier is wat advies om te weten welke prestaties je van USB-apparaten mag verwachten.

In de tabel hieronder worden de maximale prestaties van elke interface vergeleken. Let niet alleen goed op de cijfers, maar ook op de maateenheden.

GB/s (gigabyte per seconde) en Gb/s (gigabit per seconde) meten allebei de gegevensoverdrachtssnelheid, maar GB/s verwijst naar de overdracht van 8-bits eenheden, terwijl Gb/s verwijst naar de overdracht van 1-bits eenheden. 1 GB/s is gelijk aan 8Gb/s.

Naam van interface Maximale overdrachtssnelheid Connector
USB 4 Gen 3×2 Tot 40Gb/s USB-C
USB 4 Gen 2×2
USB 3.2 Gen 2×2

Tot 20 Gb/s

USB-C
USB 3.1
USB 3.1 Gen 2
USB 3.2 Gen 2

Tot 10 Gb/s

USB-C
USB-A
USB 3.0
USB 3.1 Gen 1
USB 3.2 Gen 1

Tot 5 Gb/s

USB-C
USB-A

Thunderbolt

Thunderbolt 5 tot 80Gb/s
Thunderbolt 4 tot 40Gb/s
Thunderbolt 3 tot 40Gb/s
Thunderbolt 2 tot 20Gb/s
Thunderbolt 1 tot 10Gb/s

USB-C
USB-C
USB-C
Mini DisplayPort*
Mini DisplayPort*

*Thunderbolt 1- en Thunderbolt 2-kabels hebben connectoren die dezelfde vorm hebben als Mini DisplayPort-connectoren, maar zijn niet compatibel met Mini DisplayPorts. Thunderbolt-kabels en -poorten zijn te herkennen aan het Thunderbolt-symbool. Zorg ervoor dat uw Thunderbolt-apparaat met een Thunderbolt-kabel op een Thunderbolt-poort is aangesloten.

Deze tabel laat zien hoeveel maximale totale bandbreedte beschikbaar is per bus voor elke technologie. De geadverteerde overdrachtssnelheden zijn gebaseerd op de hoogste snelheid waarmee de schijf gegevens heen en weer kan sturen over de kabel (of bus) vanuit de schijfbuffer.

Interne schijf Bandbreedte
NVMe Gen 5x4 Tot 16GB/s
NVMe Gen 4x4 Tot 8GB/s
NVMe Gen 3x4 Tot 4GB/s
SATA III Tot 6Gb/s
SATA II Tot 3Gb/s
SATA I Tot 1,5Gb/s
Serial-Attached SCSI (SAS) Tot 1,5Gb/s, 3,0Gb/s, 6,0Gb/s of 12,0Gb/s

De gegevensoverdracht verloopt net zo snel als het langzaamste apparaat of de langzaamste bus

Naarmate de technologie vordert en nieuwere, snellere interfaces worden ontwikkeld, kan een gebruiker over meerdere apparaten met verschillende interfaces beschikken, waarvan de topsnelheden sterk kunnen variëren. De computer zal gegevens tijdens een bepaalde overdracht zo snel mogelijk verplaatsen, rekening houdend met de mogelijkheden van alle apparaten die bij de overdracht betrokken zijn:

• de bronschijf
  • de interface waarover de gegevens worden verplaatst
  • de doelschijf

Het is mogelijk dat de bronschijf nieuwer is en gegevens sneller kan pushen dan de doelschijf ze kan schrijven.
Voorbeeld: stel dat u een back-up maakt van de gegevens op een Serial ATA 6.0-schijf naar een externe schijf die is uitgerust met een USB 2.0-interface. De Serial ATA-schijf en -interface zijn sneller dan USB 2.0, dus de USB 2.0-schijf en -interface vormen het "knelpunt".

Het is mogelijk dat de doelschijf en de interface gegevens sneller kunnen verplaatsen en schrijven dan de bronschijf ze kan verzenden.
Voorbeeld: stel dat u een back-up maakt van de gegevens op een Serial ATA 3.0-schijf naar een externe schijf die is uitgerust met een Thunderbolt-interface. De Thunderbolt-interface is sneller dan SATA 3.0, dus de SATA 3.0-schijf en -interface vormen het "knelpunt".

Burstoverdrachtssnelheid vs. stabiele overdrachtssnelheid
Veel gebruikers van harde schijven verwarren de "burstoverdrachtssnelheid" in de tabel hierboven met wat ze in de praktijk kunnen verwachten. Dit leidt bijna altijd tot teleurstelling wanneer hun externe harde schijf met USB-aansluiting geen gegevens overdraagt met een snelheid van 50 MB/s of hun interne SATA-schijf met een snelheid van 300 MB/s.
Dit komt omdat geen enkel opslagapparaat al deze "potentiële" bandbreedte beschikbaar zal hebben voor gegevensoverdracht. Een deel van de bandbreedte zal worden gedeeld met andere apparaten op de bus en een deel zal worden verbruikt door opdrachten en interfaceprotocol-overhead. Andere beperkingen kunnen de overdrachtssnelheid omvatten die mogelijk via de bus wordt gegeven (d.w.z. USB, SATA, Thunderbolt).
Het is ook vermeldenswaard dat slechte of trage schijfprestaties meestal worden veroorzaakt door een systeemconfiguratiefactor. Het komt maar zeer zelden voor dat slechte prestaties rechtstreeks verband houden met de schijf. In veel gevallen worden waargenomen slechte schijfprestaties meestal toegeschreven aan de resultaten van een benchmarktest. Benchmarkresultaten zijn zeer systeemafhankelijk en de resultaten kunnen van systeem tot systeem variëren. Om die reden kan Seagate voor geen enkele schijf één specificatie voor de stabiele overdrachtssnelheid bieden.

Andere tips voor het verbeteren van de prestaties

• Probeer externe USB-schijven aan te sluiten op de verschillende USB-poorten van uw computer en experimenteer met gegevensoverdracht via elke poort. Het is immers mogelijk dat sommige poorten op de computer oudere USB-hardware gebruiken.
  • Zie Waarom kan ik de geadverteerde prestaties van mijn externe schijf niet bereiken? voor informatie over factoren die de prestaties beïnvloeden.
  • Voor de beste prestaties mag u geen externe schijven aansluiten op USB-hubs, switches of verlengkabels.
  • Defragmenteer de schijf (niet voor gebruik met solid-state-schijven).
    De partitie van de schijf kan tijdens normaal gebruik gefragmenteerd raken. Door het defrag-hulpprogramma in Windows uit te voeren, kunt u vaak de prestaties van een langzame schijf verbeteren omdat zo verspreide bestanden en gegevens worden geconsolideerd en u er daarna gemakkelijker en dus sneller toegang toe kunt krijgen.
  • Voer Seatools for Windows uit op de schijf.
  • Voer checkdisk uit op de schijf (niet voor gebruik met solid-state-schijven).
  • Vervang uw USB-kabel door een kabel waarvan u zeker weet dat deze goed werkt.
  • Leeg de prullenbak, vooral als de schijf al een tijdje in gebruik is. Oude gegevens die van de schijf worden verwijderd, laten een voetafdruk achter op de schijf, wat de prestaties negatief kan beïnvloeden.
  • Op veel computers draaien tal van toepassingen op de achtergrond die systeembronnen in beslag nemen. Sluit een beperkt of groot aantal van die achtergrondtoepassingen af.