NAS OS 4.2.x - Beschikbare back-upmogelijkheden

NAS OS 4.2.x beschikt over meerdere back-upfuncties in de Backup Manager-app. Dit artikel omschrijft deze mogelijkheden en geeft belangrijke informatie hierover.

Een back-up maken van uw gegevens, deze herstellen en synchroniseren
Om een nieuwe back-up van uw gegevens te maken, of om een oude back-uptaak te herstellen, logt u in bij het NAS OS en klikt u op het groene icoon Backup Manager (Back-upmanager).

Links staan 4 opties, met de onderstaande omschrijvingen:

1. Backup (Back-up)
  2. Restore (Herstellen)
  3. Sync (Synchroniseren)
  4. Network Backup Server

Back-up
Dit deel van het artikel omschrijft de eerste optie: Backup (Back-up). Klik erop om een lijst met ingestelde back-uptaken te zien, en klik op Add backup (Back-up toevoegen) om een nieuwe back-uptaak in te stellen. Zie de NAS OS 4-handleiding, hoofdstuk Backup Manager (Back-upmanager), voor gedetailleerde instructies voor het instellen van deze back-upfuncties. "DAS" verwijst naar een externe USB of eSATA harde schijf en staat voor "Direct Attached Storage".
Er zijn 4 bronnen beschikbaar in de Backup Wizard (Back-upwizard):

1. De eerste optie Name of Currently logged into NAS device (Naam van momenteel ingelogd NAS-apparaat) stelt een back-up in vanaf de NAS naar zichzelf, een extern DAS-apparaat, een cloudservice of een ander NAS-apparaat:
  • Currently logged into NAS device (Momenteel ingelogd NAS-apparaat): back-up bijvoorbeeld gegevens van een share naar een andere share
  • USB device (USB-apparaat): back-up naar een USB-schijf die rechtstreeks aan de NAS verbonden is

** Incrementele NAS-naar-DAS-back-ups zijn NIET beschikbaar indien de DAS geformatteerd is als NTFS. Alleen EXT2, EXT3, EXT4, XFS en HFS+ Non-Journaled zijn compatibel met incrementele back-ups.
  • Cloud: back-up naar Amazon S3, Baidu (pcs), Box, Dropbox, Google Drive, Strato HiDrive, Yandex.Disk of OneDrive. U heeft een geregistreerd account bij een van deze cloudservices nodig om het als een back-upbestemming te gebruiken
  • Network device (Netwerkapparaat): back-up naar een andere NAS met Rsync, FTP, SMB, NFS of de WebDAV-protocollen.
  • Another NAS OS device (Een ander NAS OS-apparaat): back-up naar een andere Seagate NAS met NAS OS

** Op de ontvangende Seagate NAS dient Network Backup Server ingeschakeld te zijn
  1. De tweede optie USB device (USB-apparaat) stelt een nieuwe back-uptaak in vanaf een aangesloten USB-apparaat naar de NAS, de cloud, een ander netwerkapparaat of een ander NAS OS-apparaat.
  2. De derde optie Cloud (Cloud) stelt een nieuwe back-uptaak in vanaf een van uw cloudaccounts naar de NAS, of een aangesloten USB-apparaat.
  3. De vierde optie Network Device (Netwerkapparaat) stelt een nieuwe back-uptaak in vanaf een ander NAS-apparaat naar dit NAS-apparaat, of een aangesloten USB-apparaat, met Rsync, FTP, SMB, NFS of de WebDAV-protocollen.

*Let op: uw Cloud Services-abonnement heeft mogelijk een beperkte capaciteit. Houd tijdens het instellen van de cloudback-uptaak rekening met deze beperkte capaciteit.

Computer-naar-NAS-back-ups
Een back-up vanaf een computer naar de NAS dient ingesteld te worden met het besturingssysteem van de computer, en niet met de NAS OS Backup Manager. Hieronder staan tips voor Windows en Mac:

Windows
Raadpleeg dit Windows-artikel over hoe u de ingebouwde back-upsoftware van Windows 7 kunt gebruiken om een back-up vanaf een computer naar een NAS uit te voeren. Informatie voor andere versies van Windows is te vinden op Microsofts ondersteuningswebsite.
Back-upsoftware van derden kan ook geïnstalleerd worden op een Windows-computer en gebruikt worden om een computer in te stellen voor back-up naar een Seagate NAS.
Selecteer tijdens het instellen van een back-upbestemming Network Location (Netwerklocatie) en blader naar de NAS Share (NAS-share) die u wilt gebruiken. Mogelijk dient u eerst een netwerkschijf aan de share te koppen in Windows Explorer.

Mac OS X
Zie dit artikel op de supportwebsite van Apple voor informatie over het instellen van een Time Machine-back-up. In plaats van dat u een externe harde schijf als bestemming selecteert, selecteert u een NAS-share. Mogelijk dient u de share eerst te koppelen in Finder met de juiste NAS-gebruikersgegevens.

Herstellen

Gebruik de tweede optie in het menu links, Restore (Herstellen), om bestanden te kopiëren vanaf oude back-ups naar uw bestemming in het geval van gegevensverlies. Met deze herstelfuncties kunt u niet individuele bestanden of mappen herstellen, maar tijdens de setup kunt u uit verschillende data kiezen indien de back-uptaak meerdere keren voltooid is.

Indien u slechts een paar bestanden of een specifieke map handmatig wilt herstellen, blader dan naar de back-upbestemmingsmap in Windows Explorer of Finder, kopieer de bestanden in kwestie en plak ze vervolgens terug in de bronmap.

• Meld u aan bij het NAS OS, klik op de snelkoppeling Backup Manager (Back-upbeheer) en klik op Restore (Herstellen)
  • U kunt vanaf 4 back-upbestemmingen herstellen:
  1. Een back-up: herstel gegevens gebaseerd op vorige back-uptaken
  2. Een back-upmap op een 4-bay of USB-apparaat: gegevens herstellen vanaf beschikbare mappen die het NAS OS herkent als back-upmappen
  3. Een cloudback-upmap: herstel gegevens vanaf beschikbare cloudmappen die het NAS OS herkent als back-upmappen
  4. Een netwerkback-upmap: selecteer het gewilde protocol en herstel gegevens vanaf beschikbare netwerkmappen die het NAS OS herkent als back-upmappen.

Synchroniseren
Een andere functie van de Backup Manager is Sync (Synchroniseren). In tegenstelling tot een reguliere back-up, werkt Sync (Synchroniseren) nadat het is ingesteld in beide richtingen; als de bestemmingsmap in de cloud gewijzigd wordt, worden deze wijzigingen, afhankelijk van het schema, ook toegepast op de synchronisatiebron op de NAS.
Als u inlogt op het NAS Dashboard en klikt op de snelkoppeling Backup Manager (Back-upbeheer) , dan is Sync (Synchroniseren) beschikbaar in de lijst links. Klik erop.
Klik nu op Add sync job (Synchronisatietaak toevoegen) om een nieuwe taak te beginnen. U kunt uit meerdere cloudopties kiezen die als bestemming kunnen dienen voor deze synchronisatietaak:

• Google Drive
  • Dropbox
  • OneDrive
  • Baidu (pcs)

U heeft een actief account bij een van deze cloudservices nodig om deze synchronisatieoptie te gebruiken. Nadat u een cloudservice gekozen hebt, vraagt de Sync Wizard (Synchronisatiewizard) u om in te loggen op de account voor die cloudservice.

U kunt het volgende instellen:

• De synchronisatiebestemming (een map op de cloudservice)
  • De synchronisatiebron (een map op de NAS*)
  • En het synchronisatieschema

*Let op: uw Cloud Services-abonnement heeft mogelijk een beperkte capaciteit. Houd tijdens het instellen van de cloudback-uptaak rekening met deze beperkte capaciteit.

Network Backup Server
Als de Network Backup Server is ingeschakeld, kunnen de (meeste) andere Rsync-compatibele apparaten uw NAS gebruiken als Network Backup-bestemming. Deze service hoeft niet ingeschakeld te zijn om uw eigen (uitgaande) (Net)back-ups in te stellen.

• Ga naar het NAS Dashboard en klik op Backup Manager (Back-upbeheer).
  • Klik in de lijst links op Network Backup Server
  • Om de Network Backup Server-service in te schakelen klikt u op Enable (Inschakelen)
  • Het vraagt u een Network Backup Server-wachtwoord in te stellen en te bevestigen

(u dient dit wachtwoord in te voeren als u een Network Backup start vanaf een ander apparaat en deze NAS als bestemming gebruikt)

Nadat het is ingeschakeld, toont de instellingenpagina van Network Backup Server het volgende:

• De apparaatnaam
  • Login (Network Backup)
  • Wachtwoord (****** en een show password (wachtwoord tonen)-functie)
  • Welke poort gebruikt wordt voor reguliere Network Backups (standaard 873)
  • Welke poort gebruikt wordt voor versleutelde Network Backups (standaard 22)
  • De Rsync-module (Network Backup)

Indien u een Network Backup op afstand wilt instellen, dient u de poorten te forwarden in de instellingen van de router op de bestemming, verwijzend naar het lokale IP-adres van het NAS-apparaat.

Als u de Network Backup Server inschakelt, wordt er een nieuwe lokale share aangemaakt met de naam Network Backup. Geen enkele gebruiker heeft standaard toegang tot deze share. Om een gebruiker toegang te verlenen tot de Network Backup-share:

• Ga naar de NAS OS Device Manager (Apparaatbeheer)
  • Klik onder Share (Share) op Shares (Shares)
  • Houd uw muis over de nieuwe Network Backup-share en klik rechts op edit (bewerken)
  • Klik op Users (Gebruikers) om het User Access Control Panel (Configuratiescherm gebruikerstoegang) van die share te openen
  • Sleep de gebruiker naar het venster Read+write access (Lees- en schrijftoegang)
  • U zou kunnen overwegen uit voorzorg alleen leestoegang te verlenen