Connectiviteitsproblemen met USB-C

De informatie in dit artikel heeft betrekking op problemen met de aansluiting van USB-C-apparaten, -computers en -kabels.

Opmerking: voor USB-C-poorten en -kabels zijn er een aantal protocollen die beschikbaar zijn voor hostcomputers en mobiele apparaten. Dit omvat, maar is niet beperkt tot, USB 2.0, USB 3.0, USB 3.1/3.2, USB4, Thunderbolt 3 en Thunderbolt 4. Controleer uw computer, randapparaat en kabel voor specifieke informatie over het protocol voor uw USB-C-aansluiting.

Als u problemen ondervindt met de aansluiting van uw USB-C-apparaat en bezorgd bent dat de aansluiting te strak of te los zit, vindt u hier informatie die u helpt deze problemen op te lossen.

Het is belangrijk om te weten dat de kabels en connectoren die bij LaCie- of Seagate-opslagapparaten worden meegeleverd, voldoen aan USB-normen en volledig zijn getest om kwaliteit en functionaliteit te waarborgen.

Tijdens het kwalificatieproces worden kabels en connectoren getest om er zeker van te zijn dat geen enkele mechanische aansluiting een structurele of elektrische storing vertoont. Een deel van deze evaluatie vindt plaats tijdens de mechanische cyclustests waarbij de krachten die worden uitgeoefend bij het plaatsen en verwijderen worden gemeten, en waarbij dat proces meerdere malen wordt herhaald.

Pas op voor oplaadkabels:

sommige USB C-kabels zijn exclusief ontworpen om stroom te leveren, bijvoorbeeld kabels voor gebruik met telefoonopladers. Die kabels zijn niet geschikt voor gegevensverwerking. De schijf kan bijgevolg niet worden gekoppeld als deze met dergelijke kabels wordt aangesloten.

USB4 biedt labelstandaarden voor die kabels, die met een batterijsymbool zijn uitgerust om aan te geven dat ze alleen bedoeld zijn voor opladen en niet geschikt zijn voor gegevensverwerking. Het is echter mogelijk dat kabels die voldoen aan oudere normen niet zijn gelabeld. Zorg er dus voor dat u gegevenskabels gebruikt wanneer u een externe schijf aansluit.

Aansluiting is te los

Wanneer u de USB-C kabel aansluit op de computer, kan het zijn dat de USB-C kabel los zit of niet meer op zijn plaats klikt. Dit kan een indicatie zijn dat de kabel of de connector zelf versleten is of dat er vuil in de connector vastzit.

Vuil in de connector:

Als er zich vuil ophoopt in de USB-C-connector of in de USB-C-poort, kan de kabel niet volledig worden aangesloten en begint hij uit de connector te glijden, waardoor connectiviteitsproblemen ontstaan.

Connector is versleten:

Kabels en poorten kunnen na verloop van tijd slijten als gevolg van veelvuldig plaatsen en verwijderen. Afhankelijk van hoe vaak een kabel of een apparaat op de poort wordt aangesloten en losgekoppeld, kunt u merken dat de poort of connector wat losser komt te zitten.

In dat geval is het belangrijk de kabel te testen door deze op een andere poort en eventueel een andere computer aan te sluiten. U kunt dezelfde poort ook testen door er een andere kabel op aan te sluiten.

Als u tot de conclusie komt dat de poort van de computer versleten is, neemt u het best contact op met de fabrikant van de computer voor hulp. Het is mogelijk dat de USB-C-poort moet worden vervangen.

De connector reinigen:

Gebruik een zaklamp om de connector te inspecteren op stof, vuil of andere restanten die er mogelijk in vastzitten. Als u vuil ziet, probeer het dan voorzichtig te verwijderen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een spuitbus met perslucht (het type waarmee toetsenborden worden schoongemaakt).

BELANGRIJK! Wij raden het gebruik van scherpe of puntige voorwerpen af, omdat deze de connectoren kunnen beschadigen. Gebruik bij het schoonmaken van de poort geen gereedschap van metaal, zoals veiligheidsspelden, paperclips, e.d. Gebruik in plaats daarvan een niet-geleidend materiaal.

Forceer niets, maar oefen voldoende druk uit op de hele connector om vuil van binnenuit weg te schrapen.

Connector is te strak

De uiteinden van nieuwere kabels kunnen te strak lijken, sommige kunnen zelfs een klikkend geluid maken wanneer ze vastklikken.

Als u dit ervaart, weet dan dat dit vrij normaal is. Kabeluiteinden zijn zo ontworpen dat ze goed in een connector passen, vooral omdat ze na verloop van tijd losser gaan zitten als u ze in de poort plaatst en eruit verwijdert.

Onze kabels worden gemaakt conform de USB-IF-vereisten, wat betekent dat de kabel veilig kan worden aangesloten, zelfs als er enige druk moet worden uitgeoefend.

Tips voor het behoud van USB-C-connectoren

• Vermijd het gebruik van niet-originele kabels

• Controleer regelmatig op vuil

• Trek niet aan de kabel zelf. Neem in plaats daarvan het harde uiteinde van de kabel vast en verwijder de kabel voorzichtig uit de connector.

• Als u een USB-C laptop hebt, kan het een goed idee zijn om deze in een hoes op te bergen wanneer u hem niet gebruikt. Zo beschermt u niet alleen uw laptop, maar voorkomt u ook dat er stof in de poorten komt.

• Afhankelijk van de omgeving waarin het apparaat wordt gebruikt, is het belangrijk te voorkomen dat vuil zich ophoopt in de connector. Antistofdoppen zijn een goede optie om te voorkomen dat er vuil in de computerpoort terechtkomt wanneer deze niet wordt gebruikt.