Actief-markering van een partitie verwijderen in Windows

Er zijn situaties waarvoor u de Actief-markering van een partitie moet verwijderen. Deze markering moet bijvoorbeeld worden verwijderd als een externe schijf die op een systeem aangesloten is, belet dat dit systeem kan opstarten.

WAARSCHUWING: verwijder NIET de Actief-markering van uw opstartschijf.

Voer de volgende stappen uit om de Actief-markering te verwijderen:

Open Disk Management (Schijfbeheer) om het juiste schijfnummer te bepalen. In deze voorbeeldweergave is de Seagate-schijf 'Disk 1' (Schijf 1). Het is echter mogelijk dat aan uw schijf een ander schijfnummer is toegewezen. Controleer dit zorgvuldig, zodat u zeker de juiste schijf selecteert. In ons voorbeeld wordt ook slechts één partitie gebruikt. Wanneer uw schijf uit meerdere partities bestaat, let er dan ook op dat u de juiste partitie selecteert.

Start DiskPart; met een eenvoudige Windows-zoekactie vindt u dit hulpprogramma meteen.

Typ het volgende om de Actief-markering van de partitie te verwijderen:

• Typ: ‘list disk’
  • Typ: ‘select disk 1’
  • Typ: ‘select partition 1’
  • Typ: ‘inactive’

Hier ziet u een voorbeeld van hoe dit eruitziet in DiskPart:

Nadat u deze stappen hebt uitgevoerd, is de wijziging normaal zichtbaar in Disk Management (Schijfbeheer):