Seagate NAS OS 4.0 - Een iSCSI-doel instellen en er verbinding mee maken

Geeft instructies voor het instellen van en verbinding maken met een iSCSI-doel met NAS OS.

Instructies voor het instellen van en verbinding maken met een iSCSI-doel met NAS OS.

iSCSI staat voor 'Internet Small Computer Systems Interface'. iSCSI is een uitbreiding van de standaard SCSI-opslaginterface waarmee u SCSI-opdrachten via een IP-netwerk kunt verzenden. Computers kunnen via een netwerk toegang krijgen tot iSCSI-doelen alsof de schijf rechtstreeks met een computer is verbonden.

De Microsoft iSCSI-initiator wordt gebruikt om verbinding te maken met een iSCSI-doel vanaf een Windows 7, 8 of andere Windows-pc. De iSCSI-initiator kan verbinding maken met een iSCSI-doel via de hostnaam of het IP-adres van de Seagate NAS. Indien u verbinding maakt via IP-adres raden wij u aan de NAS vooraf in te stellen met een statisch/handmatig IP-adres.

Ga naar de sectie Network (Netwerk) van de beheerderspagina van de NAS om een statisch IP-adres in te stellen.

U kunt de beheerderspagina van de Seagate NAS openen door de Seagate Network Assistant te openen en op de knop Web access to the NAS OS Dashboard te klikken, of door het IP-adres of de hostnaam van het apparaat in te voeren op de adresbalk van een webbrowser.

Het iSCSI-protocol is beschikbaar op NAS OS 4.0-producten, maar met enkele beperkingen:

• Een LUN kan maar aan één doel worden gekoppeld.
  • Alleen LUN file mode, gemaakt op volume.
  • LUN block mode wordt niet ondersteund.

Een LUN-bestand is altijd gekoppeld aan een doel; als u een doel aanmaakt, wordt er automatisch een LUN-bestand aangemaakt. LUN-bestanden kunnen niet bestaan zonder een doel.

Het iSCSI-doel aanmaken

1. Meld u aan als beheerder of als gebruiker met beheerdersrechten op de welkomstpagina van de NAS.
  2. Klik op de startpagina op het pictogram Device Manager.
  3. Klik in de keuzelijst links op Volume onder Storage.
  4. Klik op de knop Add iSCSI onder Associated iSCSI targets.
  5. Selecteer Create New en klik op Next.
  6. Stel de capaciteit en Advanced parameters (optional) in en klik op Next.
    De capaciteit van een iSCSI-doel is beperkt tot 8 TB in totaal of tot de beschikbare vrije ruimte van de NAS.

Opmerking over iSCSI Advanced parameters:

Header Digest  - Verhoogt de gegevensintegriteit. Dit garandeert de validiteit van het header-gedeelte van de gegevenseenheid van het protocol.

Data Digests - Verhoogt de gegevensintegriteit. Valideer het gegevenssegment van de gegevenseenheid van het protocol.

Meerdere Sessies - Voor meerdere verbindingen naar één iSCSI-doel. Werk in een clusteromgeving om gegevensbeschadiging of -verlies te voorkomen.

CHAP (Challenge Handshake Authentication Protocol) - Maakt enkelvoudige en Mutual CHAP mogelijk voor verificatie bij de Microsoft iSCSI-initiator en het doel.

Geautoriseerde IQN - IQN is een afkorting van iSCSI Qualified Name. De IQN identificeert een bepaald iSCSI-element, ongeacht zijn fysieke locatie. De IQN kan worden gevonden in de iSCSI-initiator op het Windows-besturingssysteem dat het iSCSI-doel gaat gebruiken.

Indien een IQN vanaf een Windows-server of -werkstation toegekend is als een geautoriseerde IQN, kan alleen dat systeem verbinding maken met het iSCSI-doel.

7. Klik Finish om de keuzes te bevestigen.

Na het aanmaken van het iSCSI-doel wordt deze als niet-verbonden weergegeven. Een menu Edit (Bewerken) is beschikbaar om het iSCSI-doel te verwijderen, opties aan te passen of te exporteren.

Met Option kunt u de naam, het IQN en de omschrijving aanpassen, Multiple sessions en CHAP in- of uitschakelen en geautoriseerde IQN's toevoegen of verwijderen.

De optie Export exporteert het iSCSI-doel als een back-up.

Delete verwijdert het iSCSI-doel.

Verbinding maken met het iSCSI-doel

1. Ga naar een Windows-werkstation in het lokale netwerk dat verbinding met het nieuwe iSCSI-doel zal maken. Open Control Panel, selecteer Administrative Tools en open de iSCSI Initiator.

In dit voorbeeld gebruiken we de iSCSI-initiator van een Windows 8-werkstation om verbinding te maken met een iSCSI-doel via de hostnaam van de NAS.
  2. Voer de hostnaam van de NAS in het veld Target in en klik op Quick Connect.
  3. Het venster Quick Connect verschijnt en geeft Connected weer.
  4. Klik op Done en op OK om de initiator af te sluiten.
  5. De melding You need to format the disk in drive... wordt mogelijk weergegeven.

Klik op Format disk.

Opmerking bij het voor het eerst verbinding maken met het iSCSI-doel: het doel is standaard voorzien van een GPT-partitie en moet worden geformatteerd.

Windows Diskpart kan worden gebruikt om de iSCSI-schijf 'schoon' te maken. Het kan indien nodig opnieuw worden geïnitialiseerd als MBR in Disk Management (Schijfbeheer).

De iSCSI-schijf is nu klaar voor gebruik.

De optie Export LUN gebruiken

Met deze optie kunnen admingebruikers de inhoud van een LUN-bestand dat is gekoppeld aan een specifiek doel exporteren.

Indien een 8 TB iSCSI-doel is gemaakt dat slechts 25 GB aan gegevens bevat, wordt alsnog het volledige 8 TB LUN-bestand geëxporteerd. Dit proces neemt veel tijd in beslag.

1. Klik op de pagina NAS Device Manager onder Storage and Volume op de knop Edit naast het iSCSI-doel en klik in het vervolgkeuzemenu op Export.

In een venster worden de shares van de NAS weergegeven, inclusief mogelijke USB-schijven die zijn verbonden met de NAS.

2. Blader naar de locatie waar u het LUN-bestand wilt opslaan en klik op Save. Op de schermafbeelding staan de openbare map die is geselecteerd en een map Export die is gemaakt voor het exporteren van het LUN-bestand.

3. Een melding wijst u erop dat het iSCSI-doel als alleen-lezen beschikbaar is tot de bewerking is voltooid. Klik op Continue.

Het iSCSI-doel toont een voortgangsindicator. Als het exporteren klaar is, kan het indien nodig later weer worden geïmporteerd.

De optie Import LUN gebruiken

Met deze optie kunnen admingebruikers geëxporteerde LUN-bestanden importeren.

1. Klik op de knop Add iSCSI  onder Associated iSCSI targets.
  2. Selecteer Import LUN en klik op Next.
  3. Selecteer een iSCSI LUN-bestand en klik op Next.
  4. Voer een beschrijving in, stel de Advanced parameters (optional) in en klik op Next.
  5. Klik op Finish om uw keuzes te bevestigen.

De LUN/het iSCSI-doel wordt geïmporteerd. Dit proces neemt veel tijd in beslag.
    Na het importeren van de LUN kunnen andere werkstations verbinding maken met deze doel.

De optie Clone LUN gebruiken

Met deze optie kunnen beheerders de inhoud van een LUN-bestand klonen dat momenteel aan een doel is gekoppeld.

1. Klik op de knop Add iSCSI  onder Associated iSCSI targets.
  2. Selecteer de optie Clone LUN en klik op Next.
  3. Kies een iSCSI LUN om te kopiëren en klik op Next.
  4. Voer een beschrijving in en stel de Advanced parameters (optional) in en klik op Next.
  5. Een melding wijst u erop dat het iSCSI-doel als alleen-lezen beschikbaar is tot de bewerking is voltooid. Klik op Continue.

Er wordt een iSCSI-voortgangsindicator weergegeven.

Voor meer informatie over de Microsoft iSCSI-initiator gaat u naar:
ww.microsoft.com